Probiotika v těhotenství: Jaké jsou jejich benefity?

Vzhledem k tomu, že se ženám v jiném stavu doporučuje užívat vitamíny a další látky, které podporují jak normální stav jejich organismu, tak správný vývoj plodu, je pochopitelné, že se můžete pídit i po tom, zda existují probiotika pro těhotné. Jelikož se ale musí ženy v tomto čase hodně omezovat, některé mohou mít z tohoto typu doplňku stravy strach. Jak to ale je? A mohou probiotika v těhotenství nabídnout nějaké konkrétní benefity pro vás a budoucí miminko?

V těhotenství na sebe musí ženy dávat extrémní pozor. To, že je nevhodné pít alkohol, kouřit nebo užívat drogy, to všichni dobře víme. U jiných hrozeb, mezi které patří třeba konzumace syrového masa nebo plísňových sýrů, toho však víme spíše méně.

Jelikož o probioticích víme, že jde o živé mikroorganismy, které přispívají k normálnímu stavu střevní mikroflóry, budoucí maminky mohou mít strach, že tyto kultury mohou negativně ovlivnit vývoj jejich dítěte.

Opravdu jsou ale tyto obavy opodstatněné?

Jsou probiotika v těhotenství bezpečná?

I když se může v tomto ohledu nad vaší hlavou vznášet otazník, pravdou je, že lékaři těhotným ženám užívání probiotických doplňků stravy mnohdy vyloženě doporučují. Nemusíte se tedy bát, že by tyto přátelské mikroorganismy měly na vás a na vývoj těhotenství negativní vliv.

probiotika těhotenství výhody užívání

Výhody užívání probiotik v těhotenství

Jak jistě víte, s těhotenstvím se spojuje široké spektrum vedlejších příznaků, z nichž některé nemusí být úplně příjemné. Jedním z existujících problémů může být zhoršená schopnost vyprazdňování, ke které může docházet jak vlivem hormonů, tak následně vlivem velikosti dítěte. Užívání probiotik tedy může spolu se zdravějším životním stylem a dostatkem pohybu předcházet vzniku zácpy a dalších zažívacích problémů.

Těhotné ženy se také často potýkají s tím, že jsou náchylnější k infekcím, za což může změněná činnost jejich imunitního systému. Na funkci imunitního systému má vliv i stav střevní mikroflóry, takže užívání probiotik může přispět k tomu, že si na vás netroufne ledajaký bacil.

V neposlední řadě, užívání probiotik v těhotenství může přispět ke zmírnění rizika předčasného porodu.

Dále vám mohou nabídnout:

  • Podporu normálního duševního rozpoložení
  • Možné nižší riziko vzniku ekzému u novorozence
  • Podporu normálního metabolického zdraví ženy

Pravděpodobně vás zaujalo, že probiotika mohou mít pozitivní vliv na psychické rozpoložení. (Z toho důvodu se jim občas říká psychobiotika. Tento mechanismus spolupráce střev a hlavy se ale zatím teprve prozkoumává.) Vzhledem k tomu, že hormony mohou u některých žen vyvolat depresivní stavy, případně mohou trpět strachem a úzkostí z nové role a budoucnosti, užívání probiotik by mohlo v tomto ohledu prospět větší duševní pohodě.

Správný výběr a užívání

Během těhotenství musíte nakupovat výbavu pro miminko, těhotenské oblečení a hradit další poplatky, které se pojí s tímto stavem. (Některé extra screeningy, porodní asistentka, předporodní literatura a kurzy…) Může vás to tedy svádět k tomu, že při výběru probiotik budete preferovat ta, která vám nabídnou nejnižší cenu.

Touto cestou se ale nevydávejte, protože co je levné nemusí být automaticky i kvalitní. To samé platí i o velikosti balení. Některé doplňky stravy sice obsahují velké množství kapslí, v průběhu dne ale musíte jíst hodně velké dávky, takže u nich nemůžete v tomto ohledu očekávat, že vám jedno balení vydrží na delší dobu užívání.

Místo toho koukejte na:

  • Obsah prebiotik (potrava pro probiotika)
  • Co nejširší zastoupení jednotlivých kmenů
  • Vysoký obsah CFU

Díky těmto parametrům budete mít jistotu, že si vždy vyberete správně. Také snáze odlišíte, do čeho se vyplatí investovat peníze, kterých nemusíte mít v této životní situaci nazbyt.

Když užívání probiotických doplňků stravy s obsahem prebiotik ještě doplníte o zdravější jídelníček, správně nastavený pitný režim a pohyb, věříme, že pro sebe a pro své miminko uděláte to nejlepší. V neposlední řadě také myslete na to, že střevní mikroflóře a organismu obecně nedělá dobře ani zvýšená hladina stresu a nedostatek spánku, proto se věnujte i relaxačním technikám a snažte se co nejvíce odpočívat.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.