Ne všichni lidé mají bezproblémové zažívání. Proto se může stát, že je vám skoro pořád špatně. Také ale můžete bojovat s plynatostí a dalšími potížemi, které vás mohou omezovat ve vašem každodenním životě. Proto se podíváme na pár tipů, jak tohle všechno změnit.
Stalo se vám někdy, že jste s chutí něco snědli, ale váš zažívací systém začal krátce na to protestovat a žít si vlastním životem? V tom případě se můžete zařadit do poměrně široké rodiny lidí, kteří mají potíže s trávením.
I když vás pálení žáhy, říhání nebo větry přímo neohrožují na životě, pravdou je, že vám mohou způsobit dost potíží. Navíc, můžete být mrzutí a špatně naladění. V neposlední řadě se možná začnete vyhýbat pravidelným společenským aktivitám, které zahrnují konzumaci nápojů a jídla.
Co se s tím dá dělat?
Příčiny špatného zažívání
Špatné zažívání může způsobit potravinová alergie, nebo potravinová intolerance. (Pozor, tyhle dva problémy nejsou to samé.) Také může jít o projev nějakého vážnějšího onemocnění. Jmenovat bychom mohli například žaludeční vředy, problémy se žlučníkem nebo třeba Crohnovu chorobu.
Ne vždy je ale situace tak vážná. Může jít například o to, že v průběhu dne polykáte velké množství vzduchu. Dobře vám nemusí dělat ani sycené nápoje a nevhodná kombinace jídel. Speciální pozornost pak věnujte i stavu své střevní mikroflóry a dostatečnému přísunu vlákniny.
5 tipů, jak na lepší zažívání
Skutečné jídlo
Velký vliv na vaše zažívání má to, co se rozhodnete jíst. Stopku by proto měly dostat nejrůznější polotovary, krekry, chipsy a další zpracované potraviny, které nelze označit za skutečné jídlo.
Místo toho začněte kupovat čerstvé suroviny, ze kterých si budete pravidelně vařit nějaké obvyklé jídlo. Kromě toho, že ušetříte a začnete žít zdravěji, mělo by se to postupně odrazit i na kvalitě zažívání.
Vláknina
Od vašeho zažívání nelze očekávat, že bude správně fungovat, když nebudete mít dostatečný přísun vlákniny. Ta má pozitivní vliv na tvrdost a vytlačitelnost stolice, takže byste neměli trpět zácpou a s ní spojenou plynatostí.
Hydratace
I když je vláknina dost zásadní, neměli byste přeskakovat ani dobře sestavený pitný režim. V opačném případě může zvýšený přísun vlákniny přispět ke vzniku zácpy. Jak je to možné? Především kvůli tomu, že v průběhu trávení potravy ve střevě dochází k vysušování stolice, která pak mnohem hůř postupuje dolů. Stolice se tedy nesmí zaseknout. A právě z toho důvodu je klíčové, abyste v průběhu dne vypili alespoň 2,5 až 3 litry čisté vody.
Pozor na stres
Na kvalitu vašeho trávení nemá dobrý vliv ani velká stresová zátěž, která je běžnou součástí moderního života. Z toho důvodu je důležité, abyste se naučili ovládat mechanismy, které vám pomohou ji (alespoň trochu) snížit. Může jít například o cvičení, meditaci nebo o psaní deníku.
V případě, že je zdrojem vašeho stresu vaše práce a osobní život, zkuste některé úkoly, které v tuto chvíli děláte vy osobně, delegovat na někoho jiného. Může jít například o dovoz nákupu až domů, o objednání někoho na úklid nebo o najmutí virtuálního asistenta. Všechno, co vám pomůže trochu odlehčit je krok správným směrem.
Probiotika
Jak už bylo řečeno výše, pro zdravé trávení jsou hodně důležitá probiotika. Jde o živé mikroorganismy, které osidlují střevo, a které mohou překonat hrozby, které jsou spojené s průnikem škodlivých patogenů. (Které mohou způsobovat nemoci.) Kromě lepšího trávení byste tedy měli zaznamenat i silnější imunitní systém.
Vyzkoušet můžete dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy, které nabídnou vašemu zažívání komplexní péči. Při jejich nákupu se ale neorientujte podle ceny, ale hlavně podle obsahu prebiotik a nejvyššího počtu CFU. To vše jsou parametry, které poukazují na vysokou kvalitu produktu.